Het Harmonieorkest bestaat uit muzikanten die bij voorkeur hun HaFaBra A-diploma hebben behaald of hoger. Samen wordt gewerkt aan op een goed niveau uitdagende stukken te spelen in een ontspannen sfeer.
We proberen voor iedereen aantrekkelijke en uitdagende muziek te spelen. Hiermee bedoelen we: de muziek moet leuk en uitdagend zijn om te spelen maar ook om naar te luisteren. Met uiteenlopende optredens brengen we een divers en veelzijdig repertoire ten gehore voor een uiteenlopend publiek. Zo spelen we klassieke (harmonie)werken, maar ook film- en musicalmuziek. Bij onze concerten werken wij soms samen met een koor of een artiest. Jaarlijks verzorgen wij de muzikale begeleiding bij de nationale dodenherdenking en het Lancaster monument. Daarnaast wordt onze medewerking bijvoorbeeld gevraagd bij Veteranendag en Koningsdag. Vanuit onze Christelijke achtergrond begeleiden we een aantal keer per jaar een kerkdienst, bijvoorbeeld met Pasen of Kerstmis. Met deze brede insteek spreken wij een groot publiek aan. 

Het harmonieorkest repeteert elke maandagavond van 19:30 - 22:00 uur aan de Kerkweg 80 te Ridderkerk o.l.v. Richard Vrijhoef
Wie belangstelling heeft om mee te gaan spelen kan tijdens onze repetitieavonden langskomen. Of neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

48 ALX1353

Sinds 9 mei 2022 staat Richard Vrijhoef (1970) ons harmonieorkest. Hij studeerde trompet klassiek aan het Rotterdams Conservatorium en kreeg les van Edward Carroll. Af en toe viel Richard in bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest als rempla├žant en werd hij gefascineerd door het werk van de dirigent. Al snel begon hij naast zijn studie aan directielessen en kreeg hij een kans om als Interim dirigent bij de Koninklijke Landmacht een fanfareorkest te leiden. Naast deze studies volgde hij in deeltijd de opleiding tot officier. Na afronding van de muzikale en militaire opleidingen volgde naast de aanstelling als dirigent binnen de Koninklijke Landmacht in de loop der jaren benoemingen als dirigent bij verschillende harmonie- en fanfareorkesten en als trompetdocent bij een muziekschool.

18 ALX1213

Voor muziekverenigingen zoals ons is de aanwas van jeugdleden erg belangrijk. Op dit moment is er geen jeugd/leerlingen-orkest. Om de jeugd aan te trekken en ze enthousiast te maken om muziek te spelen zijn er diverse projecten op basisscholen in Ridderkerk. Als de kinderen dan verder met muziek willen, dan kunnen ze bij onze vereniging 1 jaar algemeen muziekonderwijs krijgen (de basis van muziek maken). Na dat jaar kunnen ze een instrument kiezen en gaan we ze opleiden, individueel en in groepsverband. Met als doel weer een bloeiend jeugd/opleidingsorkest. De docente die de AMV lessen geeft is Patricia Borsboom. Zij heeft 8 jaar blokfluit en theorieles gegeven en drie jaar voor het jeugdorkest gestaan bij een Limburgse vereniging. Nu speelt zij met veel plezier tenorsaxofoon bij ons in het harmonieorkest. Naast saxofoon speelt zij ook piano en gitaar.

fotooud.jpg

Harpe Davids is opgericht op 25 mei 1920 en Koninklijk goedgekeurd op 17 december 1920.

Harpe Davids is als christelijke vereniging opgericht door jongeren van de gereformeerde en hervormde kerken. Aangemoedigd door Ds. D.J. Couvee, gereformeerd predikant in Ridderkerk. Een aantal was al lid van de neutrale vereniging Ridderkerks Fanfare. Deze vereniging is in 2000 helaas opgeheven. De eerste leden zijn gestart in fanfare bezetting in de Dr. Kuijperschool. In 1924 vond de omzetting plaats naar harmonie bezetting. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de vereniging officieel stil gelegen, omdat Harpe Davids zich niet wilde aansluiten bij de, door de bezetters ingestelde, cultuurkamer. Na de start in 1945 is Harpe Davids begonnen aan diverse uitbreidingen. In 1953 werd voor het eerst opgetreden met drumband. Deze werd gevolgd door een jeugdorkest, jeugddrumband en majorettes. Deze laatste twee zijn evenals de drumband door gebrek aan belangstelling opgeheven.

Hieronder volgt een overzicht van de diverse dirigenten die voor het orkest hebben gestaan:

1920 Joh. Hendriks
1920 - 1923 C.R. den Breejen
1923 - 1959 Aart v.d. Linden
1959 - 1960 Heinz Friesen
1960 - 1964 Jan v. Ossenbrugge
1964 - 1969 Adri v.d. Luyt
1969 - 1981 Hub Pelzer
1981 - 1990 Koos de Jong
1990 - 2002 Truus Migchielsen-Muizer
2002 - 2007 Arjan Muller
2007 (tijdelijk) Truus Migchielsen-Muizer
2007 - 2019 Jos den Boer
2019 - 2020 Anton Weeren
2020 - 2022 - Truus Migchielsen-Muizer
2022 - heden Richard Vrijhoef